Traditioneel zien we rond deze tijd van het jaar het percentage eiwit in de melk dalen. Dit is een natuurlijk verloop wat men niet kan voorkomen. De oorzaken zijn hogere temperaturen, langere dagen en vaak grotere hoeveelheden melk (en daarmee verdunning van de gehalten). We zien echter wel een verschil tussen veestapels waar de daling beperkt blijft en veestapels met een zeer sterke daling. Hoe dit komt hebben we voor u uitgezocht en samengevat in de volgende tips.
Zorg voor voldoende structuur en ruwe celstof in het rantsoen
Door een hoge passage snelheid van het voer (vers gras) door de koe kunnen niet alle voedingstoffen volledig worden opgenomen. Voer bij voorkeur goed hooi of koolzaadstro bij en kies voor een broksoort met trage grondstoffen.
Zorg voor een optimale drogestof opname
Broei in maïs- en graskuilen, nat en te lang gras, regenachtig weer en warme dagen zijn voorbeelden die de drogestof opname niet bevorderen. Tijdig bijvoeren met het juiste ruwvoer kan een oplossing zijn.
Voorkom hittestress
Bij temperaturen boven de 20 graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan hittestress ontstaan. Maatregelen om de stress zo veel mogelijk te voorkomen zijn: voldoende fris water, bijvoeren met het juiste ruwvoer, traag krachtvoer, bufferende mineralen en de koeien op stal houden.
Voer eiwit van een goede kwaliteit
Eiwit van goede kwaliteit is duur (denk aan soja of bierbostel) en is bij het verse gras niet altijd nodig. Toch kan het voorkomen dat de koe behoefte heeft aan dit eiwit om aan voldoende aminozuren (bouwsteen van eiwit) te komen. Houd daarom altijd wat achter de hand voor het geval dat het eiwitgehalte in het verse gras laag is.
Maak een droogstands rantsoen
Een goed begin is het halve werk. Daarom is het van belang dat een koe een goede droogstand doormaakt. Bereken altijd een rantsoen voor de droge koeien en voer dit ook uit.
Voorkom slepende melkziekte
Voorkom dat de verse koeien te weinig energie binnen krijgen waardoor ze ketose (slepende melkziekte) krijgen. Voer voldoende zetmeel en zorg voor een goede droogstand.
Deze tips in praktijk brengen of behoefte aan een onafhankelijk rantsoenadvies? Neem eens contact op!